Alex, 14 jaar

Alex is via het opvoedspreekuur op Centrum Jong bij het Jeugdteam gekomen.
Alex is 14 jaar en heeft last van woede aanvallen.
Het Jeugdteam is bij de eerste kennismaking thuis geweest bij Alex. Zijn moeder was ook bij het gesprek aanwezig. Alex vertelt dat hij vaak heel boos wordt als hij op playstation een spelletje speelt en verliest. Zijn moeder zegt dat hij dan een uur heel boos kan zijn. Hij gooit dan met zijn controler, slaat met deuren, schreeuwt en vloekt.

Als eerste is de jeugdteam medewerker samen met Alex en zijn moeder gaan inventariseren hoe vaak en hoe lang de woedeaanvallen duren en welk gedrag hij dan laat zien.
Daarna hebben zowel de moeder als Alex verteld wat zij graag veranderd zouden willen zien of de meest wenselijke situatie zou zijn. Helemaal niet meer boos of minder heftig en frequent? Hoe zou Alex moeten reageren op frustratie en hoe lang mag dit duren?

Allebei willen ze dat hij minder heftig reageert en dat het minder vaak voor gaat komen.

Door wekelijks bij Alex langs te gaan en met hem de zelfcontrole keten van boosheid door te nemen, kreeg Alex meer inzicht in zijn boosheid. Hij kon aangeven wat zijn triggers waren (dingen die hem boos maakte) en welke alternatieven hij had om de boosheid eerder te stoppen. Bijvoorbeeld aan wat leuks denken, ontspanningstechnieken inzetten en gevoel hebben dat hij zelf de controle heeft.
Ook bleek dat zijn moeder het erg lastig vond als Alex boos was, waardoor Alex nog bozer werd. Door dit inzicht kon moeder op een andere manier reageren waardoor dit weer een positief effect had tijdens de boosheid van Alex.

Uiteindelijk is Alex veel minder vaak boos, en daar zijn Alex zijn moeder en de buren erg blij mee ;)

Deze mensen hebben we al geholpen

 • Door de ondersteuning van het Jeugdteam kwam er weer rust in ons gezin.

  Lees meer
 • De moeder van Tom en Daisy, 1 en 7 jaar

  Daisy luistert niet goed en heeft woede aanvallen, ik moet alles herhalen. Soms word ik er zo moe van dan laat ik het maar gaan.

  Lees meer
 • Er kwam een vreemde mevrouw bij ons thuis. Mama vond het niet zo leuk.

  Lees meer
 • Alex, 14 jaar

  Alex is via het opvoedspreekuur op Centrum Jong bij het Jeugdteam gekomen. Alex is 14 jaar en heeft last van woede aanvallen.

  Lees meer