Kwaliteitswaarden voor Jeugdhulp in Zaanstad

Jeugdigen en volwassenen hebben samen waarden opgesteld voor nog betere jeugdhulp. Wethouder Jeugd en Zorg Jeroen Olthof en Monique Schweitz van Jeugdteam Poelenburg namen de 18 waarden op 3 februari in ontvangst.

De Jeugdteams van Zaanstad ondersteunen jeugdigen en gezinnen met problemen in het opgroeien of opvoeden. De opgestelde waarden zijn vaak herkenbaar en lijken vanzelfsprekend. Maar het gebruik in de praktijk is nog niet altijd vanzelfsprekend. Jeugdigen, ouders en hulpverleners kunnen nu samen kijken of de hulp voldoende aansluit bij de geformuleerde waarden.

Ervaringsdeskundige
Eén van de ervaringsdeskundigen die meedacht over de regels, vertelt welke waarde hem vooral aanspreekt. ‘Door psychische problemen bij één van mijn kinderen, werd hij uit huis geplaatst. Toen is hij niet voorbereid op een andere, zelfstandige situatie vanaf zijn achttiende. De overgang van 18- naar 18+ is voor mij een heel belangrijke waarde.’ Het Zaanse traject, uitgevoerd door Stichting Alexander, is onderdeel van het kwaliteitstraject Q4C. De Jeugdteams gaan nu aan de slag om zich het werken met deze waarden verder eigen te maken. Gemeente, Jeugdteams en ervaringsdeskundigen gaan bepalen hoe we straks het gebruik van deze waarden in de praktijk kunnen gaan beoordelen en waar nodig aanpassen en verder kunnen verbeteren.

Benieuwd naar de set?