De juiste hulp op de juiste plek
‘Er eerder bij zijn’ was het motto van de afgelopen 2 jaar. Met o.a. de inzet van de praktijkondersteuners bij de huisartsen en blended hulpverlening, is dit inmiddels verankerd in onze organisatie.
Zaanse POH Jeugd & Gezin: stevige basis gelegd in 2024
Onze praktijkondersteuners huisartsen (POH’ers Jeugd & Gezin) zijn inmiddels door de hele streek aan het werk. Eind 2024 werkten zij bij 18 Zaanse huisartspraktijken. Dat is ongeveer de helft van alle praktijken. De huisartsen ervaren hun inzet als prettig, waardevol en ondersteunend.
Eind van het project
In 2024 werkten de POH’ers Jeugd en Gezin nog in het kader van een project. Dat is aan het einde van dat jaar afgesloten. Vanaf 2025 is de praktijkondersteuner Jeugd & Gezin een vast onderdeel van de werkwijze binnen onze organisatie. Een mooie stap richting structurele samenwerking.
Kortere lijnen
Het project kende – zoals verwacht – een lange aanloop. Maar inmiddels zijn de eerste effecten duidelijk zichtbaar:
- De lijnen tussen huisartsen en jeugdhulpprofessionals zijn korter geworden.
- Huisartsen ervaren unaniem dat de mogelijkheid om te overleggen en door te verwijzen naar een POH Jeugd & Gezin helpend is.
- De samenwerking verloopt laagdrempelig en praktisch.
Voorzichtige positieve trends
Ook in de cijfers begint het zichtbaar te worden:
Tussen 2022 en 2024 groeide het aantal jongeren onder de 18 in Zaanstad met 2,5%.Dat zien we niet terug in het verwijzen door huisartsen: het aantal verwijzingen naar specialistische jeugdhulp stabiliseert.
- Het aantal verwijzingen van de huisartsen naar het Jeugdteam daalt — dat lijkt een direct gevolg van de aanwezigheid van medewerkers van het Jeugdteam in de spreekkamers van de huisartsen.
- Het doel van deze aanpak is om eerder aan de slag te gaan met gezinnen waarvan het risico bestaat dat op meerdere levensgebieden problemen kunnen ontstaan. Door een aanpak op alle levensgebieden wordt geprobeerd dit te voorkomen.
Hoopvolle ontwikkelingen
Willen we zien wat het echte effect is op de verwijzingen naar de specialistische jeugdhulp is, dan kan dat op het moment dat POH’ers 3 jaar werkzaam zijn. Zover zijn we nog niet.
Toch zijn we hoopvol gezien de eerdergenoemde ontwikkelingen en effecten. Daarmee kunnen we zeggen dat er in 2024 in de helft van alle Zaanse huisartsenpraktijken goede, passende, laagdrempelige zorg geboden is door de POH’s Jeugd & Gezin.
Aantal aanmeldingen via de verwijzers
Aanmelding via onderwijs
Aanmelding via huisarts
Aanmelding via Veilig Thuis
Aanmelding via overige partners
E-health: ondersteuning op eigen tempo
Begin 2024 zijn we gestart met het e-healthplatform Evie. Dit platform biedt meer dan 50 digitale modules die ouders en kinderen zelfstandig kunnen doorlopen via een app – op hun eigen tempo, wanneer het hen uitkomt. De thema’s zijn divers en sluiten goed aan op wat er leeft bij gezinnen. Denk aan:
- Omgaan met gevoelens en gedachten
- Omgaan met angst
- Zelfbeeld
- Opvoedtips
- Omgaan met scheiding
Collega’s aan de slag
We startten vorig jaar met een groep van zeven collega’s om het platform te verkennen: ‘welke modules geschikt zijn voor onze doelgroep?’ Inmiddels is het enthousiasme gegroeid en maken 31 professionals actief gebruik van Evie.
Zowel POH’ers Jeugd & Gezin als de gedragswetenschappers zijn uitgerust met een account en zetten de modules in waar het past. Ook zijn er collega’s die op eigen initiatief met Evie aan de slag zijn gegaan.
Zelfhulp én met een professional
Met Evie werken we op een zogeheten blended manier: een combinatie van digitale zelfhulp en persoonlijke begeleiding. Je kunt als professional instellen tot welk punt een cliënt in een module kan werken. Daarna wacht de cliënt op jouw feedback of op een vervolggesprek. Zo blijft de begeleiding afgestemd, laagdrempelig én effectief.