Leren van elkaar
Het Jeugdteam vindt een goede ontwikkel- en leercultuur voor de medewerkers belangrijk. De wereld, het werkveld en de organisatie verandert continu en wij bewegen mee. Stilstaan is geen optie. Ontwikkeling en scholing is daarom van belang om blijvend inzetbaar te zijn én blijven tijdens deze veranderingen.
Scholing voor iedereen
Door te investeren in scholing en ontwikkeling zorgen we ervoor dat iedereen, ongeacht leeftijd, ervaring of kennisniveau, het beste uit zichzelf kan halen. We willen met een leercultuur onze medewerkers stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. Zodat ze met bevlogenheid en plezier hun werk (blijven) doen.
Elkaar helpen beter te worden
De resultaten die het Jeugdteam bereikt zijn afhankelijk van de kwaliteit en duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers. Zij krijgen daarom de ruimte en middelen om zich te ontwikkelen. Dit kan via scholing, praktijkleren of werk- en leertrajecten. Daarbij helpen we elkaar om beter te worden via reflectie en feedback. Zo bouwen we samen aan een professionele, lerende omgeving waarin eigenaarschap en groei centraal staan.
Goed geschoold
Het is een vereiste voor het Jeugdteam om professionele hulp te bieden aan de Zaanse kinderen en gezinnen. Dat wil zeggen: goed geschoolde medewerkers én ze staan geregistreerd in de kwaliteitsregisters SKJ en BIG.
Trainingen in het Jeugdteam
In 2024 zijn we doorgegaan met het organiseren van een aantal Incompany trainingen.
- Veiligheid
- Moreel beraad
- Omgaan met werkdruk
- Omgaan met agressie en emotie
- Telefoon training omgaan met emotie en agressie voor de team- en managementassistenten
Nieuwe trainingen
We zijn in 2024 gestart met het Incompany organiseren van een tweetal nieuwe trainingen die voortvloeien uit ons intern onderzoek naar de professionele basishouding. Dat zijn:
- Systemisch werken – Een Taal Erbij
- (Cultuur)sensitief werken – Beschermjassen
Vanuit de organisatie krijgen we veel positieve reacties op het huidige aanbod van incompany trainingen, maar ontvangen wij ook nog nieuwe aanvragen. Het Jeugdteam neemt dit mee in 2025.
Nieuwe medewerkers
Intervisiegroepen
De Klankbordgroep
We vinden de stem van de medewerkers belangrijk: van de ondernemingsraad, medewerkersbijeenkomst tot de start van de klankbordgroep. In 2024 was het zover, 10 collega’s uit de organisatie denken mee en geven advies. Dat gaat over uiteenlopende onderwerpen die binnen de organisatie leven.
Toelichten onderwerp
Voorafgaand aan de bijeenkomst worden er onderwerpen opgehaald bij het managementteam, bedrijfsbureau en de deelnemers van de klankbordgroep. Afhankelijk van het onderwerp, komt het regelmatig voor dat bijvoorbeeld de directeur-bestuurder of de HR-adviseur aansluit om dat onderwerp toe te lichten met de klankbordgroep.
Iedereen vertegenwoordigd
Uit alle zes jeugdteams en het bedrijfsbureau is er een collega die het team vertegenwoordigd. De klankbordgroep komt één keer in de 6 weken bij elkaar. Vooraf halen deze medewerkers de gevraagde informatie of feedback op of bij hun team. Dat koppelen ze weer terug in het overleg. In het afgelopen jaar zijn er tijdens het overleg de volgende onderwerpen in de klankbordgroep besproken:
– het vitaliteitsplan;
– regie in het Jeugdteam;
– de medewerkersbijeenkomst;
– het scholingsplan;
en de jeugdhulpadviseur in het onderwijs.