Om en voor het gezin

De hulp en ondersteuning waar het gezin centraal staat: dat is waar we naar toe werken met één Zaanse gezinsaanpak. Het doel? Gezinnen krijgen ondersteuning op alle leefgebieden waar uitdagingen zijn – zonder dat ze hinder ondervinden van ‘schotten’ tussen verschillende organisaties. Het Jeugdteam investeert in het (jeugd)netwerk op verschillende gebieden.

De behoeften van het gezin

Dat vraagt om een andere manier van samenwerken. Hulpverleners uit diverse disciplines vormen samen één team – onafhankelijk van waar ze werken of hoe de hulp gefinancierd wordt. De focus ligt op een integrale benadering: wat zijn de behoeften van het gezin en hoe zorgen we dat de hulp snel, effectief en samenhangend wordt geboden?

Bij het samenwerken zetten we in op:

Transparante aanpak
Voor gezinnen betekent dit: geen doorverwijzing van de ene naar de andere organisatie, maar een transparant aanpak. Door de krachten te bundelen en te werken aan duurzame oplossingen, voorkomen we versnippering. Dit leidt tot betere resultaten voor de gezinnen én een efficiëntere inzet van middelen.

Drie projecten als opmaat
In aanloop naar de Zaanse gezinsteam wordt er nu al ‘ontschot’ samengewerkt binnen drie projecten:

Deze initiatieven vormen de bouwstenen voor de Zaanse Gezinsaanpak. Een aanpak waarin we doen wat nodig is – mét het gezin, vóór het gezin.

26

Gezinnen aangemeld

58%

Aanmeldingen door Jeugdteam

88%

Gezamenlijke intake Jeugdteam en Sociaal Wijkteam

96%

Gezamenlijke hulpverlening

De Integrale (Zaanse) Gezinsaanpak

In oktober 2024 werd het eerste jaar van de Integrale, Zaanse Gezinsaanpak geëvalueerd. De resultaten zijn duidelijk: de medewerkers van het Jeugdteam, Centrum Jong en het Sociaal Wijkteam ervaren de aanpak als waardevol. Dat was ook een belangrijk streven bij de start van deze aanpak: elkaar beter vinden en intensiever samenwerken in deze ‘driehoek’.

Wat op dat moment nodig is
De kracht van de gezinsaanpak is dat we snel en effectief hulp kunnen bieden op wat op dat moment nodig is. En op alle leefgebieden. Vooral de gezamenlijke casuïstiekbespreking, de gezamenlijke intake en het opstellen van een plan van aanpak wordt bijzonder gewaardeerd. Ook is er veel aandacht besteed aan leren en ontwikkelen van de driehoek.

Focus op ketenpartners
In het afgelopen jaar ging de aandacht vooral naar de onderlinge samenwerking met ketenpartners zoals huisartsen en het onderwijs. Er werd daarbij gebruik gemaakt van bestaande netwerken van het Jeugdteam, het Sociaal Wijkteam en Centrum Jong. De belangrijkste partners zijn mondeling op de hoogte gebracht van de voortgang. In juni organiseerden we een netwerkbijeenkomst met aandacht voor de Integrale Gezinsaanpak. Hier waren o.a. Veilig Thuis en het onderwijs bij aanwezig.

Aandachtspunten
Maar, zoals bij elke nieuwe aanpak, zijn er ook aandachtspunten. Het gewenste aantal van 10 gezinnen per driehoek is niet helemaal gehaald. Dat kwam doordat het even duurde voordat de samenwerking tussen het Jeugdteam, het Sociaal Wijkteam en Centrum Jong op stoom kwam. Het tempo van de organisaties om tot een plan te komen verschilt, wat het soms lastig maakt om tot één gezinsplan te komen. We hebben het opgelost door het gezinsplan gezamenlijk aan te vullen met de gewenste informatie.

Hoewel er al veel bereikt is, is er in 2024 nog niet voldoende aandacht geweest voor de collectieve voorzieningen. We blijven werken aan de verfijning van de aanpak en kijken uit naar verdere groei en samenwerking.

Netwerkbijeenkomst Jeugdteam

Op 3 juni 2024 organiseerde het Jeugdteam haar eerste netwerkbijeenkomst. Partners en stakeholders kwamen samen voor een inspirerende middag met een live podcast, workshops over actuele thema’s als cultuursensitief werken en de Zaanse Gezinsaanpak, én een bestuurstafel over het jeugddomein. De bijeenkomst is enthousiast ontvangen, reden voor een vervolg over twee jaar.