Samen voor veiligheid in het gezin
Bij onveilige gebeurtenissen is het belangrijk dat we als organisatie goed samenwerken met partners zoals Veilig Thuis en de jeugdbescherming. Het samenwerken is erop gericht dat de Zaanse kinderen en gezinnen zich (weer) veilig(er) voelen. Ze hebben meer regie over hun leven en durven (weer) te dromen over hun toekomst. Dat gebeurt met de steun van hun omgeving en het kunnen vertrouwen op de hulp en steun van professionals.
Versterkte samenwerking met Veilig Thuis
In 2024 is de samenwerking tussen het Jeugdteam en Veilig Thuis merkbaar verbeterd. Dankzij een centrale triage bij aanmeldingen wordt dit sneller én beter beoordeeld.
Samen beslissen en verschillen bespreken
Beide teams erkennen elkaars expertise. Zij werken vanuit een gedeeld uitgangspunt: samen beslissen, met het belang van het gezin voorop. Eventuele verschillen van inzicht worden professioneel besproken en opgepakt door escaleren binnen de lijn.
In de proeftuin (van het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming, red.) wordt gewerkt met een vernieuwde, vereenvoudigde werkwijze. Dat is zowel praktisch als efficiënt en sluit beter aan op wat gezinnen én professionals nodig hebben.
Bouwen aan een stevige basis
In 2025 bouwen we hierop voort, met als doel het houden en zorgen van een goede kwaliteit van dienstverlening. Samen wij we op weg naar:
- Een gezonde, respectvolle werkrelatie tussen beide teams.
- Het delen van middelen en kennis voor een betere dienstverlening en zorg.
- Het nieuwe concept legt een stevige basis voor innovatie en langdurige samenwerking.
Het uiteindelijke doel?
Een strategisch netwerk dat klaar is voor complexe maatschappelijke opgaven. Heldere communicatie, gedeelde doelen en vertrouwen vormen hierbij de rode draad.
Meldingen Veilig Thuis
van het totaal aantal aanmeldingen is een Veilig Thuis melding
Proeftuinen
Het Jeugdteam doet ook mee aan de proeftuin van het toekomstscenario ‘kind- en gezinsbescherming’. In deze proeftuin testen we de werkwijzen die zijn beschreven in het toekomstscenario. De ‘proeftuin 1.0’ is gestopt en met de ‘beste practices’ uit deze periode is eind 2024 een nieuwe start gemaakt met de proeftuin 2.0. Daarin werken onze jeugdhulpprofessionals samen met medewerkers van het Regionaal Veiligheidsnetwerk aan:
- het stoppen van onveilige gebeurtenissen;
- risico’s verminderen die bijdragen aan mogelijke onveiligheid;
- het herstellen van relaties om de nieuwe situatie veilig te houden.
Vrijwillige medewerking door de kinderen en gezinnen staat voorop. Vaak kan hierdoor een maatregel om het kind (of kinderen) te beschermen, achterwege blijven.
Intensieve hulp bij (dreigende) onveiligheid
Het Jeugdteam heeft de opdracht om intensieve hulp te bieden aan gezinnen waar (dreigende) onveiligheid aan de orde is. Dit wordt onderdeel van de gewone werkzaamheden. Het bleek nodig te zijn om vorm te geven wat intensief vrijwillige hulp dan precies is. Welke methode we hier gaan gebruiken, hoeveel tijd dat vraagt en hoe we deze hulp samen met veiligheidspartners inzetten.
In 2024 is een aanpak uitgewerkt met het Sociaal Wijkteam en de gemeente, om op bovenstaande vragen een antwoord te hebben. Het project start in 2025 en kent in eerste instantie een doorloop van 9 maanden.