Zaanse jeugdhulp

Soms is het nodig om verder te kijken dan hulp voor je kind. Thuis kan er – hoeft niet- meer aan de hand zijn. Denk aan onrust in het gezin, schulden, werk- of woonproblemen, of psychische problemen van gezinsleden.

Specialistische jeugdhulp

Als dat zo is, zoek je samen met de jeugdhulpverlener naar passende oplossingen. Daarbij kijk je naar wat je als gezin zelf kan doen en de steun die je vanuit je omgeving kunt krijgen, bijvoorbeeld van buren, vrienden en familie.  Wat je wilt bereiken schrijf je op in het (perspectief)plan.

Op www.ikzoekjeugdhulp.nl kun je de verschillende organisaties die specialistische ondersteuning bieden bekijken.

Een coördinerende jeugdhulporganisatie
Als er veelomvattende specialistische jeugdhulp wordt ingeschakeld, is er één jeugdhulporganisatie die alle hulpverlening coördineert. En dit afstemt met je gezin en het jeugdteam. Er is dus een aanspreekpunt voor het gezin met wie je samen een  behandelplan opstelt dat aansluit op wat je wilt bereiken, zoals je hebt opgeschreven in je perspectiefplan.

Het doel is dat je als gezin hulp krijgt die past bij wat jouw kind, én je gezin, echt nodig heeft om te bereiken wat je wilt bereiken.

Weten hoe de Jeugdhulp werkt in Zaanstad? Bekijk het filmpje!

 

 

 

 • Altijd dichtbij

  In heel Zaanstad is het Jeugdteam actief. Een Jeugdteam ondersteunt jeugdigen en hun gezinnen met problemen in het opgroeien of opvoeden. Uitgangspunt daarbij is dat het gezin de regie over het eigen leven heeft of weer krijgt.

  Locaties

  Jeugdteam Zaanstad heeft 6 verschillende (wijk)locaties. De bezoekadressen zijn:

  Jeugdteam Wormerveer/ Krommenie/ Westknollendam
  Vinkenstraat 14A, 1521 XM Wormerveer

  Jeugdteam Nieuw West, Oud Koog, Oud Zaandijk, Rooswijk en Westerkoog
  Ebbehout31B 1507 EA Zaandam

  Jeugdteam Kogerveld, Zaandam Noord, Zaandam West, Oude Haven
  Heijermansstraat 78 in 1502 DR ZAANDAM

  Jeugdteam Rosmolenwijk, Zaandam Zuid
  L.T.Roggeplein 3-5 1502 VL Zaandam

  Jeugdteam Pelders & Hoornseveld, Poelenburg,
  Buurtcentrum Poelenburcht Weerpad 1A, 1504 NX Zaandam

  Jeugdteam Assendelft/Westzaan
  Parkrijklaan 121B,  Assendelft

 • 1 contactpersoon, 1 plan, 1 gezin

  Het Jeugdteam werkt zoveel mogelijk vanuit de eigen mogelijkheden en het netwerk van het gezin. Dat gebeurt met één contactpersoon, op basis van één plan en één gezin. Samen leg je vast wat je wilt bereiken in jouw perspectiefplan.

 • Familiegroepsplan

  In de nieuwe Jeugdwet is vastgelegd dat ouders/gezinnen de mogelijkheid krijgen om samen met familie, vrienden en anderen die tot de sociale omgeving van de jeugdige behoren een Familiegroepsplan op te stellen. In dit plan kunt u zelf aangeven hoe u zelf de opvoed- en opgroeisituatie voor hun kind(eren) wilt verbeteren en welke hulpverlening u eventueel verwacht. Hulpverleners gaan werken op basis van uw plan.

  Lees meer
 • Persoonsgebonden budget

  De gemeente koopt jeugdhulp en ondersteuning in bij verschillende zorgaanbieders. Het pgb is een aanvulling op dit aanbod, om zo een passende ondersteuning te bieden voor iedereen met een hulpvraag. Het kan namelijk zijn dat de jeugdhulp en ondersteuning die de gemeente inkoopt voor jouw situatie en die van uw kind niet passend is.

  lees meer
 • Vertrouwenspersoon

  Ben je niet tevreden over de manier van behandelen bij een Jeugdteam? Kom je er niet uit met de geboden jeugdhulp of je contactpersoon? Dan kun je contact opnemen met een vertrouwenspersoon bij het AKJ. Zij helpen je om samen met de andere partij eruit te komen. Lees verder op de site van het AKJ hoe je in contact komt met een vertrouwenspersoon

 • Second opion

  Soms ben je het niet eens met de inhoud van een verslag. Of het gesprek met je contactpersoon is niet goed verlopen. Ga dan in gesprek met de hulpverlener en maak je zorg of klacht duidelijk. Is het probleem daarna nog steeds niet opgelost? Dan kun je altijd een second opinion aanvragen. De second opinion moet worden uitgevoerd door iemand met dezelfde deskundigheid als de persoon met wie je het eerste gesprek hebt gehad. Tijdens de second opinion wordt het gesprek opnieuw gevoerd, wat resulteert in een nieuwe beoordeling en verslag.